Prázdninový řežim: Léto je u nás tak trochu okurková sezóna, takže e-shop najel na prázdninový režim. Před odesláním objednávky, u které spěcháte na vyřízení, si prosím nejdříve telefonicky ověřte, kdy Vám může být odeslána. Děkuji a přeji Vám krásné léto! Jana

Nakupování bez obalu aneb 20 užitečných tipů, jak použít látkové sáčky

Po celém světě narůstají počty nadšených lidí, kterým není lhostejný osud planety devastované nadbytkem plastového odpadu. S úsměvem nám ukazují, jak snadno žít lepší život bez plastových obalů a chránit tak životní prostředí pro další generace. 

 

Bezobalový životní styl (ve světě zero waste = nulový odpad) se v posledních letech uchytává také u nás v Česku, což je vskutku úžasná zpráva. Stále více lidí přemýšlí nad tím, jak to udělat, aby celkově snížili množství používaných plastů a produkovali tak méně plastového odpadu. 

Nejde pouze o plastové pytlíky a igelitky 

Nejedná se pouze o nejvíce kritizované plastové pytlíky a igelitky v obchodech, ale také o nejrůznější plastové nádoby a obaly, v nichž se prodávají nápoje, mléčné výrobky, ořechy, luštěniny, sypké potraviny a samozřejmě drogistické zboží jako jar na nádobí, prací prášky apod.

 

Plasty na nás útočí ze všech stran a vyhnout se jim je zpočátku těžké, nikoliv však nemožné. Obtížné je hlavně rozhodnout se a začít nakupovat vědomě a plánovaně. V momentě, kdy principy bezobalového nakupování přijmete za své (tzv. je dostanete do krve), nepřijde vám to divné a už vůbec ne komplikované. Ono je to totiž docela úplně jednoduché.

IMG_1864

Plastové pytlíky nahradí krásné textilní sáčky a tašky :)

Vyzbrojte se látkovými sáčky na nákupy

Prvním a nejjednodušším krokem je nahradit plastové pytlíky ekologickými textilními sáčky šitými z nezávadného materiálu. Přesně takové sáčky nabízíme na Ekosáčky.cz, kde si můžete vybrat z bavlněných sáčků na pečivo nebo síťovaných sáčků na ovoce a zeleninu. Jejich využití je však mnohem širší, k tomu se ale dostaneme o pár odstavců později ;) 

 

Na nákup budete potřebovat pouze větší látkovou nákupní tašku (nebo batoh) a v ní pár různě velkých textilních sáčků, se kterým nakoupíte vše potřebné, aniž byste spotřebovali jeden jediný plastový pytlík. Textilní sáčky jsou pevné, odolné a tak lehké, že jeden dva kousky můžete mít neustále v kabelce i na neplánované nákupy. 

IMG_1873

Ideální je mít sáčky různých velikostí na různé nákupy.

Nakupování bez obalu jakože cože?

Jakmile si zvyknete na vlastní sáčky, jste připraveni na svou první návštěvu bezobalového obchodu. Mají vše od koření, mouky, rýže, těstovin až po prací prášek nebo stáčený šampón samozřejmě dle typu bezobalovécho obchodu. Některé jsou zaměřené pouze na potraviny, jiné na drogerii, některé na vše. Abyste si ale něco z toho mohli odvézt, potřebujete své vlastní nádoby (sáčky a dózy).

 

Proč do obchodu tahat vlastní nádoby? Kromě ekologických důvodů pro hovoří i důvody ekonomické. V bezobalových obchodech totiž neplatíte za obaly a při nakupování tak můžete ušetřit nemalé částky. Nemluvě o tom, že v těchto obchodech na vás “nečíhají” různé rádoby akční nabídky. 

zelene

Do bezobalového obchodu jedině s Ekosáčky :)

 

Nemáte žádný takový obchod ve svém okolí? Nezoufejte, bezobalových prodejen stále přibývá a to i mimo větší města. Nakupování bez obalů je totiž IN :)

 

Náš tip: Kde všude se dá nakupovat bez obalu, můžete zjistit velice snadno, třeba na této mapě

 

20 tipů, jak použít textilní sáčky

Možná si říkáte, proč byste si měli pořizovat textilní sáčky, když je stejně použijete jen na nákup potravin. Plastové pytlíky přece nestojí ani korunu. Tak abyste věděli, máme pro vás hned 20 tipů, kde všude naše pevné a lehké sáčky využijete. 

 

Bavlněně sáčky se hodí na:

  1. pečivo
  2. skladování sušených bylinek či ovoce
  3. sběr bylinek a hub
  4. svačinu do školy, na výlet i k vodě
  5. dětské přezůvky do školy a tenisky do tělocvičny
  6. hračky
  7. čisté plenky i náhradní oblečení pro děti
  8. jako organizéry do kufru (oblečení, kosmetika, elektronika…)
  9. jako obal na šátek na nošení dětí
  10. netradiční balení dárků (kromě dárků obdarovaný dostane i sáček na nákupy)

 

Síťované sáčky jsou skvělé na:

  1. nákup ovoce a zeleniny v obchodech
  2. skladování ovoce a zeleniny doma
  3. trhání volně rostoucího ovoce (třeba třešně, jablka, švestky)
  4. sběr bylinek i hub
  5. balení potravin na cesty či na chatu
  6. dovolenou u moře na sbírání kamínků a škeblí
  7. dětské hračky - doma, na hřiště, k vodě i na cesty
  8. balení ponožek, prádla a oblečení na cesty
  9. kabely a jiné drobnosti na cesty
  10. nákup šroubků a dalších nezbytností pro kutily v hobby marketech

 

A co vy? Máte nějaký další tip, jak sáčky sami využíváte? Podělte se o něj s námi :)

 

Na bylinky....

 

04E633EE-F32E-4A39-9FAC-7608B6A60018

 

Na třešně a jiné ovoce…

 IMG_1842

 

Jako organizér na cesty...

 

28584794_10214244124750590_1717765402_o 

Na svačinu k vodě, na výlet, prostě kamkoliv...

 

svacina